23948sdkhjf

Købmænd bliver reddet af lokalsamfundet

Flere og flere købmænd overlever på målstregen.
Selvom antallet af dagligvarebutikker i de mindste byer og landdistrikter er faldet en del de seneste år, tyder meget på, at de små samfund gør, hvad de kan, for at holde liv i de lokale købmænd.

Det oplever man hos brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, skriver Avisen.dk.

- Der er helt klart sket en stigende ansvarsbevidsthed ude i de små samfund om, at de ikke bare mister et sted at købe mælk, men også et lokalt samlingspunkt, hvis købmanden lukker. Derfor ser vi i stigende grad, at borgerne selv tager initiativ til at bevare den lokale købmand, siger underdirektør hos De Samvirkende Købmænd Jytte Tandrup til Avisen.dk.

De Samvirkende Købmænd har ikke tal på tendensen, men ud fra de tilbagemeldinger, organisationen får, bliver flere og flere af de lukningstruede købmænd reddet på målstregen af lokale initiativer.

- Det er kun fantasien, som sætter grænser for, hvad der bliver gjort for at holde gang i den lokale købmand. Der er både en række forskellige måder, hvor man økonomisk kan gå ind og støtte, men også en masse andre initiativer som f.eks. at tilbyde frivillig hjælp, siger Jytte Tandrup til Avisen.dk.

Suzanne Ditlevsen er konsulent firmaet LandLabDK, som arbejder med at udvikle landdistrikterne. Hun har blandt andet har været med til at undersøge, hvad der skal til for at bevare den lokale købmand. Hun bekræfter tendensen til, at de små lokalsamfund kæmper for den lokale købmand. Når hun deltager i borgermøder, oplever hun nemlig en større bevidsthed blandt borgerne om, at det er et valg at bevare den lokale købmand.

- Der er flere små samfund, som vælger at prioritere, at købmanden skal bestå, og som arbejder for at det kan lade sig gøre. I modsætning til f.eks. skole- eller plejehjemslukninger, er det her også et område, hvor de har magten over rent faktisk at gøre noget ved problemet, siger Suzanne Ditlevsen til Avisen.dk.

Det er forskelligt, hvordan man har valgt at redde den lokale købmand fra by til by. Nogle steder har man stiftet et anpartsselskab, hvor man sælger anparterne til byens borgere, som selv kan vælge, hvor mange de vil købe, alt efter hvad de har lyst og mulighed for.

Andre steder holder man et borgermøde og indsamler penge, som købmanden så tilbagebetaler til kunderne i form af varer i butikken. En tredje løsning kan være, at borgerne køber bygninger og inventar, og lejer det ud til købmanden.

De Samvirkende Købmænd har en klar opfattelse af, at flere købmand overlever med hjælp fra lokale initiativer, men ved også godt, hvornår det kan være svært at lykkes med projektet.

- Det er væsentlig lettere at redde købmanden, imens den stadig er i live. Hvis den først er lukket, og personalet er fyret, er det en markant sværere opgave. Men det kan lade sig gøre, siger underdirektør Jytte Tandrup til Avisen.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.066